Malmös skönaste café

Att tänka på när du ska installera eluttag utomhus

Om du har en uteplats eller balkong, så är det ju rätt smidigt att ha vägguttag utomhus. Detg så att du kan ha fin belysning ute, så väl som för att kunna använda det då du vill ha med din laptop ut eller för att koppla in högtalare för stämningsmusik under varma sommarkvällar.

Felaktigt installerade elprodukter kan ha förödande konsekvenser så det kan vara en fördel att anlita en elektriker i Lund för att hjälpa dig. 

IP-klassning för säker el utomhus

När du köper elprodukter för utomhusbruk behöver du ha koll på vilken IP-klass som krävs för den produkt och placering du är ute efter. Samma sak gäller för eluttag utomhus. Vilken IP-klass som krävs styrs av var du vill placera ditt utomhus uttag.

Andra regler för eluttag utomhus

Vägguttag utomhus ska alltid vara skyddsjordade. Det är en säkerhetsåtgärd som är viktigt att inte slarva med!

Du ska även ha en jordfelsbrytare om du installerar nya vägguttag ute. Om du redan har uttag, så se till att dessa kompletteras med portabla jordfelsbrytare.

Vilken höjd du ska placera ditt väguttag utomhus på, det styrs främst av vilken IP-klassning det uttag som ska installeras har. IPX3, som är den lägsta klass som får placeras utomhus, måste placeras minst 50 cm ovanför marken. Väljer du IPX4, kan du placera vägguttaget närmare golv och mark.

När det gäller lägre placerade eluttag utomhus så ska dessa ha petskydd, det enligt Elsäkerhetsverket. Dock är den rekommenderade höjden för vägguttag utomhus minst 170 cm ovanför golvet.

10 Jun 2022