Malmös skönaste café

Gör en surf and turf

Surf and turf, det är en rätt där man kombinerar skaldjur med rött kött, i en härlig kombo! Det går göra på lite olika sätt. Dels kan man ha räkor, men även kräftor eller hummer. Köttet är ofta biff, eller oxfilé. Du kan köpa fisk och skaldjur hos Sydfisk och köttet hos en bra kötthandlare, sedan testa det recept jag ska ge här nedan! Den klassiska Surf & Turf-kombinationen är hummer och filé mignon, men det går minst lika bra att kombinera vanlig biff med bläckfisk, räkor eller pilgrimsmusslor. Det går att grilla det, eller köra i ugn och stekpanna inne. 

Laga surf and turf

Ingredienser
800 g oxfilé (eller fläskfilé)
Smör
salt och peppar
1 msk vetemjöl
2 dl köttbuljong
2 dl Norrmejerier Vispgrädde
1-2 msk hummerfond
ev soja
2 tinade humrar

tillbehör:

klyftpotatis, strimlade sockerärtor, sallad

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Bryn oxfilén runt om i stekpanna. Krydda rejält med salt och peppar. Stek köttet i ugnen i 15 minuter. Slå sedan in köttet i folie tills det är dags att äta. Sila av köttsaften och spara den till såsen. Vispa ut mjölet i köttbuljongen och koka upp detta tillsammans med grädde, hummerfond och köttsaft. Krydda såsen med salt, peppar och eventuellt ett par droppar soja. Klyv hummern och fräs halvorna i smör i stekpanna. Cirka 1 minut på varje sida, hummern ska bara bli varm. Skär upp köttet i fina skivor, servera tillsammans med den varma hummern, sås, klyftpotatis, sallad och grönsaker.

21 jan 2022