Malmös skönaste café

Kan själv - en farlig inställning ibland

Skulle du laga en kaffemaskin som gått sönder på egen hand? Skulle du laga en tand på dig själv om du inte är tandläkare eller skulle du byta bromsar på din bil om du aldrig hållit i ett verktyg i hela ditt liv? Svaret på de frågorna är förhoppningsvis ett nej. 

Därför är det konstigt att så många anser att det är helt OK att koppla elen på egen hand hemma. Jag var hemma hos en vän i Trelleborg i veckan som gick och i hans lägenhet sitter det en elkontakt mitt på väggen. Ett smart ställe att ha den, men när jag kollade närmare såg jag att det var kopplat som en förlängningskabel i ett uttag och att det sedan gick en lång sladd längs golvlisten till kontakten som sedan satt skruvad i väggen. 

Får man göra så?

Jag frågade min vän om det var lokal elektriker i Trelleborg som hade skruvat upp den eller om han hade gjort det själv. Han svarade att den satt där när han flyttade in och att han inte tänkt på det så noga. 

Det är jättefarligt att göra såna saker på egen hand. Det kan ju börja brinna om man inte kopplat rätt. Min kompis ringde hyresvärden och kollade med dem hur det låg till. De skulle skicka dit en elektriker att kolla på det. Personligen så ger jag mig aldrig på saker som jag har noll koll på, speciellt inte när det handlar om så farliga saker som elektricitet! 

1 Feb 2022