Malmös skönaste café

Så felsöker du jordfelsbrytaren

Driver man ett café eller en restaurang så är el ganska viktigt. Det får inte bli långvariga strömavbrott för då kan man inte servera maten! Även hemma är det jobbigt om man blir utan el och en sak som många glömmer av är att funktionstesta och felsöka jordfelsbrytare.

Vad är en jordfelsbrytare kanske du undrar? Det är ett slags överbelastningsskydd som känner av om det blir skillnad i motståndet i de kablar som elen gå genom. En kortslutning, eller ett nyfiket barn som petar in en spik i en kontakt är exempel då jordfelsbrytaren slår ifrån och stänger av all el. Det är för att skydda mot personskador men också mot brand. 

Funktionstest & felsökning

För att testa brytaren så finns det en knapp på den. Det står till och med "test" på den knappen. Tryck på den och då ska jordfelsbrytaren slå ifrån direkt. Gör den inte det så är det läge att ringa en lokal elektriker som kan hjälpa dig kolla vad som är fel. Du kan kontakta elektriker i Ljungby, Malmö eller andra delar av Skåne för snabb hjälp. 

Om jordfelsbrytaren slår ifrån hela tiden så kan du kolla på egen hand vad det är som gör det. Dra ur alla kontakter i hemmet. Även spisen och kyle & frys. Sätt sedan i kontakterna en efter en och när jordfelsbrytaren slår ifrån har du hittat den sak som skapar problemet. Det kan var din mikro, en lampa eller andra elprodukter. Kolla över sladd och byt ut sånt som ser trasigt ut - eller släng och köp ny om det är stora skador. 

11 Jan 2022