Malmös skönaste café

Vad kostar en mäklare egentligen?

För bara ett par dagar sedan skrev vi om mäklare och vi har fått några bra frågor kring detta med att köpa och sälja hus. En av de frågor som återkom är hur mycket en mäklare kostar egentligen, och vad som är rimligt. Vi är nu inga ekonomiexperter men eftersom det är många som står i begrepp att avyttra sina bostäder tycker vi ändå att det är viktigt att hjälpa till om vi kan. Därför har vi tagit reda på lite om hur mycket en mäklare kostar. 

Tre olika typer av arvoden

Det finns i huvudsak tre olika typer av arvoden vi ser bland mäklare i Sverige. Den som de flesta känner till är mäklararvode i procent där säljaren betalar en viss procent av slutpriset i arvode. Den procenten ser lite olika ut beroende på mäklare och var i landet du säljer. En av de andra två typerna kallas trappstegsarvode och här är det också procent på försäljningspriset men i olika nivåer, som trappsteg, där arvodet inte förändras för varje ökad krona utan vid olika intervall. Den sista typen är fast arvode - ett fast pris oavsett slutpris på huset.

  • Arvode i procent - räkna med mellan 1% till 8% men fråga alltid!
  • Arvode enligt trappstegsmodell - Genomsnittligt arvode cirka 67 000 kr. 
  • Fast arvode - Genomsnittligt fast pris ligger på cirka 55 000 kr.

Genom att jämföra mäklare får du inte bara tag i den som du tror kommer göra bäst jobb utan också den som ger dig bäst avtal. 

6 Nov 2022