Malmös skönaste café

Vad tjänar en mäklare?

Inte många vet om att det avslutas en hel del husaffärer på caféer och restauranger. Varför det är på det viset det vet jag inte men det har gjort att jag har blivit lite nyfiken på mäklaryrket. Inte för att jag tänker byta, jag trivs med mitt jobb, men mer för att få reda på hur mäklararvoden i Malmö ser ut. Tjänar de massor av pengar, eller går det bara runt? 

Jag frågade en mäklare jag träffat flera gånger och svaret jag fick var lite undflyende. Han ville nog egentligen inte svara i reda siffror och det får ju mig att tro att de tjänar rätt bra. Men man ska inte gissa så jag har faktiskt kollat upp detta. 

Det beror mycket på var man bor

Många mäklare tar en procent av försäljningspriset i arvode och hur stor den procenten är ser lite olika ut beroende på om det är en villa, en gård eller en bostadsrätt som ska säljas. Enkelt sagt kan man säga att två faktorer spelar in - efterfrågan och hur mycket jobb som krävs av mäklaren - när procentsatsen bestäms. Och läget! En sida som jämför mäklararvoden i Sverige har fått fram en genomsnittlig siffra på ungefär 67 000 per bostadsaffär. Men då får man ta i beaktning att vissa mäklare tjänat miljonbelopp medan andra har fått in några tusenlappar. 

Så vad blir min slutsats? Mäklare tjänar i regel rätt bra med pengar men de är helt och hållet beroende av marknaden. I en lågkonjunktur kanske de inte tjänar en enda krona. 

29 Jun 2022