Malmös skönaste café

Vem kan få personliga assistenter?

Personlig assistenter är de som kan hjälpa dig i hemmet, om du har fått beviljad personlig assistans. Läs mer om personlig assistans i Malmö här. För att bli beviljad personlig assistans, så måste du göra en ansökan. Denna ansökan ska antingen göras hos kommunen där du bor eller hos Försäkringskassan. Det beror på hur många timmar per vecka du behöver ha hjälp.  Är det mer än 20 timmar per vecka är det hos Försäkringskassan du ansöker, annars kommunen.

Du som har ett funkktionshinder och har behov av hjälp med ett eller flera grundläggande behov kan även ha rätt att få assistans.

Att leva med assistenter

Om du är max 65 år och har stora och/eller varaktiga funktionsnedsättningar och behöver personligt stöd och får beviljat personlig assistans så får du flera personliga assistenter som kommer att jobba med dig. Du får vara med att rekrytera om du vill det, så att du känner att det blir rätt personer.Att leva med assistenter, kanske dygnet runt, det gör ju att det är viktigt att det är rätt personer. Så personkemin mellan dig och dina assistenter måste ju stämma!

Grundläggade behov, det handlar ofta om saker som de allra flesta ser som naturlig del av att leva. Dock finns det ju de som behöver hjälp med allt eller delar av det. Det handlar om allt från att få hjälp på med kläder, sköta hygien, att äta, att andas och så vidare. Detta är vad personliga assistenter kan hjälpa till med.

25 Mar 2022